Voor het nieuwste nummer van Vogue, juli/augustus-editie, keerden stylisten en moderedacteuren Esmeralda Tan, Sheila Pinas en Xaviera Aubri terug naar hun geliefde thuisland. Dit resulteerde in twee prachtige fotoseries, die nu te bewonderen zijn in het Open Space Contemporary Art Museum (OSCAM) in Amsterdam. De opening van de tentoonstelling werd uiteraard groots gevierd, compleet met outfits die niet zouden misstaan in Vogue. Neem een kijkje achter de schermen van het Vogue x OSCAM-feest.

In de serie “So so lobi” (alleen liefde) presenteren Esmeralda Tan en visueel kunstenaar/fotograaf Sheila Pinas een complexe liefdesbrief aan hun dierbare Suriname. Ze reisden af naar de prachtige Amazonejungle, waar vlinders om je heen dansen en het frisse water stroomt. Hier creëerden ze een serie die een eerbetoon brengt aan het land van hun voorouders, en de saamhorigheid viert met prachtige ‘boeng switi’ outfits. “Onze ooms en tantes zijn de inspiratie voor iconische fashion looks. Creativiteit zit in de vezels van onze cultuur. Gehuld in Surinaams goud nemen we je mee van het binnenland tot Paramaribo”, delen Esmeralda en Sheila. Bij de fotoserie hoort ook een video, die hier te bekijken is.

Ondertussen reisde stylist Xaviera Aubri naar Curaçao voor haar serie “Rise”, gefotografeerd door Jouke Bos. Dit is een eerbetoon aan de rijke en beladen geschiedenis van het land. Het resultaat is een krachtige herinnering aan slavernij, gecombineerd met de pracht en schoonheid van natuurlijk haar als symbool van protest. Met “Rise” wil Xaviera de ketenen van op Europa gerichte schoonheidsidealen, die door kolonisatie zijn opgelegd, doorbreken. “Ik wil laten zien dat individuele schoonheid prachtig is”, deelt de stylist. “Ik ben zo trots: het is geweldig om te zien dat er zoveel sterke vrouwen voor mij kwamen.”

De opening van de expositie was een avond vol emotie, maar ook vol vreugde en feestelijkheid (inclusief volop dansen). Bekijk de terugblik hieronder. Wil je de fotoseries van dichtbij bewonderen? De tentoonstelling Vogue x OSCAM is te zien tot 19 juli 2023.

©YOMI RABIU
©YOMI RABIU
©YOMI RABIU
©YOMI RABIU

Lees ook

03.04

De shortlist van de Palm* Photo Prize 2024

01.04

Ilias Bardaa en zijn visuele ode aan de Maghreb en Amazigh Gemeenschap

25.03

Over beeldvorming en identiteit, een interview met fotograaf en onderzoeker Cigdem Yuksel