Interview Ilias Bardaa

ILIAS BARDAA (1993) is een visuele verhalenverteller die werk ontwikkeld dat de norm op het gebied van fotografie omgooit. In de loop der jaren heeft Ilias verhalen gecreëerd die gebaseerd zijn op cultuur, verbondenheid, herinnering en toebehoren. Zijn doel is om een ander perspectief te laten zien dan het dominante verhaal dat is gecreëerd en waargenomen in de westerse samenleving. Het werk is gemaakt om het publiek bewust te maken van de thematieken en de mensen achter de beelden. Door een breed pallet van meerdere perspectieven te creëren, laat Ilias verschillende vormen van beeldtaal zien die op hun beurt de bestaande vooroordelen die de meerderheid waarneemt, tenietdoen.

© Ilias Bardaa

Kun je ons meer vertellen over het project MAGHREBINE en de inspiratie erachter?

”MAGHREBINEi s een visueel onderzoek dat zowel de gedachten, gevoelens en kracht van de Maghreb en Amazigh diaspora inNederland in beeld te brengen. Het project heeft als doel de verhalen van deze gemeenschap vast te leggen en te delen, verhalen die vaak onopgemerkt blijven. De inspiratie komt voortuit mijn eigen zoektocht naar identiteit en de noodzaak om de rijke cultuur en geschiedenis van de Maghreb en Amazighgemeenschap te eren.”

Nawa Sira van Sluijs © Ilias Bardaa

Wat betekent de titel MAGHREBINEen hoe vertaalt deze zich in je werk?

”De titel MAGHREBINE verwijst naar het vroege koninkrijk in deNoord-Afrikaanse regio, dat nu bekend staat als Algerije, Marokko,Tunesië, Libië en Mauritanië. Dit project belicht individuen met deze gedeelde erfgoed, die bewust keuzes hebben gemaakt in hun leven. Het verkent hoe het is om jezelf te bevinden in de samen-smelting van de moderne westerse samenleving en de traditionele waarden van de Maghrebijnse cultuur. Ondanks dat deze individuen vergelijkbare uitdagingen tegenkomen, gaan velen van hen langs elkaar heen zonder hun gedeelde kenmerken en de creativiteit die daaruit voortkomt op te merken.Door samen te werken met deze individuen probeer ik eenheid te creëren in beeldtaal. Het project benadrukt dat het uiten van vormen van expressie soms in strijd kan zijn met de traditionele waarden van de gemeenschap. Deze waarden zijn geworteld in(post-)koloniale politiek, de invloed van Arabische cultuur in de regio, migratie en de stigmatiserende mediaportretten van de gemeenschap. Deze factoren hebben bijgedragen aan de verdere polarisatie van de Maghreb en Amazigh diaspora in het westen, waar religie vaak het enige aspect is dat wordt gebruikt om deMaghreb-identiteit te definiëren.Met mijn werk wil ik dit rijke en multidimensionale erfgoed delen met de Maghreb en Amazigh gemeenschap, zodat het niet verder vervaagt of wordt vergeten. Het project streeft ernaar om een tegengeluid te bieden aan de huidige stereotypen en de diverse ervaringen van de diaspora in de schijnwerpers te zetten.

‘Je hoort vaak van de nieuwe generatie “Ik hoor hier niet thuis”. Je hoort hier wel thuis, want we hebben echt heel veel geïnvesteerd, zodat jij je hier thuis kan voelen.’ — FATIMA (DINA’S MOEDER)

© Ilias Bardaa

Kun je ons iets vertellen over je persoonlijke band met dit project?

”Als zoon van Marokkaanse migrantenouders, opgroeiend in de Nederlandse samenleving, begon ik rond mijn vijftiende geleidelijk te ervaren dat mijn connectie met mijn culturele erfgoed verzwakte. Acht jaar later startte ik mijn zoektocht om opnieuw in contact te komen met mijn erfgoed. Ik verhuisde naar Marokko, waar ik mijn erfgoed herontdekte door verbinding te maken met de omgeving en de dorpsgemeenschap. Het werd een persoonlijke reis van herkenning en het terugvinden van delen van mezelf. Als getuigenis van deze transformerende ervaring ontwikkelde zich een artistiek traject waarbij ik poëtische landschappen en ontroerende portretten begon te creëren.”

Hoe hoop je dat dit project bijdraagt aan het begrip van de Maghrebijnse en Amazigh diaspora?

”MAGHREBINE is een verhaal van en over de Maghreb en Amazigh diaspora in Nederland, maar houdt tegelijkertijd zo’n groot universeel thema waar veel andere migrantengemeenschappen wereldwijd zich in zullen herkennen. En door de vele migratiestromen in Nederland ook hier zullen leiden tot erkenning en herkenning. De verhalen en ervaringen bieden een perspectief dat vaak over het hoofd wordt gezien of nog niet worden gedeeld, maar ongelooflijk relevant is in de geglobaliseerde wereld van vandaag. Met mijn werk wil ik de kijker verder laten kijken dan de vooroordelen en een breder perspectief bieden voor de personen uit de Maghreb en Amazigh gemeenschap. Ik hoop dat mensen zich inleven in de ervaringen en waardering ontstaat voor de rijke diversiteit van verhalen en talenten.”

‘Mijn vader vertelde hoe erg hij onderdeel was in de beweging voor het behouden van de Kabyle identiteit. De Kabyleidentiteit van hemzelf, zijn zus, tante en oma. Ik zie nu hoeveel meer ik op mijn vader lijk dan ik vroeger doorhad.’—LOUISE & JUSTINAIT ABDESSELAM

© Ilias Bardaa

Wat betekent het voor jou om als visuele verhalenverteller deze verhalen te delen?

 

 

”Als visuele verhalenverteller vertel ik alleen datgene wat intern in me beweegt en waarover ik meer wil weten door mijn nieuwsgierigheid. Vaak zijn dit verhalen die over het hoofd worden gezien binnen de westerse samenleving, maar ook binnen de Maghrebijnse gemeenschap. Met het medium fotografie probeer ik mensen met elkaar te verbinden en bewustzijn te creëren. Door deze verhalen te delen, hoop ik bij te dragen aan een completer perspectief.”

Hoe ziet de toekomst eruit voor MAGHREBINE?

”MAGHREBINE is een doorlopend project. Ik wil blijven bijdragen aan het visuele archief van de Maghreb en Amazigh diaspora. Het aangaan van samenwerkingen die de potentie van dit verhaal kunnen realiseren, en wellicht zelfs de mogelijkheid om het te presenteren in MAGHREBINE, zou echt iets moois zijn.”

Interview uit Kiekie no.40 Talent Issue (dec ’23) 

Instagram @iliasbardaa

Lees ook

07.08

INTERVIEW Fatima Essahsah

03.04

De shortlist van de Palm* Photo Prize 2024

25.03

Over beeldvorming en identiteit, een interview met fotograaf en onderzoeker Cigdem Yuksel