THE MUKADE AND THE MOUNTAIN

Tijdens haar artist in residence in Senzu, Japan, schoot Anne Claire een serie portretten en geënsceneerde foto’s, geïnspireerd door Japanse legendes, traditionele rituelen en (lokale) volksverhalen. ‘The Mountain’ in de titel is een directe verwijzing naar de Kosho-berg, ‘The Mukade’, refereert aan de angstaanjagende giftige Japanse duizendpoot die de natte zomermaanden tevoorschijn komt. Anne Claire was op uitnodiging van het Hiroki Oda Museum of Art en de Kama City Board of Education aanwezig in Senzu. Het Japan van vroeger is hier het Japan van nu, in dit dorpje aan de voet van de berg Kosho waar het lijkt of de tijd heeft stil gestaan.

© Anne Claire de Breij

Hoe ben je terechtgekomen bij deze artist in residence? En waarom specifiek in Japan?

“Via via kwam mij ter oren dat The Future Residency werd georganiseerd in een klein bergdorpje in het zuiden van Japan. Ik heb altijd een voorliefde voor Japan gehad en was direct enthousiast. Ik heb toen samen met bevriend audiovisueel kunstenaar Christine Maas een projectvoorstel ingestuurd en we werden uitgenodigd om op gesprek te komen. Ons project werd samen met nog twee andere Nederlandse en drie Japanse kunstenaars geselecteerd.”

Hoe ben je tot de selectie van beelden voor het boek gekomen?

“Samen met Studio The Future heb ik de selectie voor het boek gemaakt. The Mukade and The Mountain is opgebouwd uit drie elementen: mensen, verhalen en ervaringen. Het werk is een constante wisselwerking met mensen en omgeving. Hoe kunnen we de lezer een kans geven om ook een relatie op te bouwen met de verhalen die worden verbeeld?
Deze gedachte was de basis van het ontwerp en de uiteindelijke keuze voor de selectie van beelden. De focus ligt op ruimte bieden aan de beelden en een heel rustig tempo van het boek. Daarnaast wordt de lezer meegenomen in het proces van de fotograaf door de toevoeging van contactsheets van enkele fotoshoots. De pauzes tussen de verschillende verhalen worden gebruikt om op een anekdotische en droge manier gedachtes, culturele inzichten, feiten — allemaal daadwerkelijke notities uit het logboekje dat ik bijhield tijdens de residency— weer te geven.”

Wat deze serie extra bijzonder maakt voor mij, is dat ik met veel van de modellen voor langere tijd samenleefde en een band opbouwde tijdens de residency.

© Anne Claire de Breij
© Anne Claire de Breij

Op welke manier zien we jouw handschrift terug in de beelden?

“Ik was gelijk geïntrigeerd door de Japanse kleuren(combinaties), het gebruik van kleur speelt een belangrijke rol in mijn werk. De kleuren in deze serie zijn ook echt uniek en herkenbaar voor Japan, anders dan
de kleuren die ik normaliter gebruik. Ook de locaties, bijna decors, zijn zorgvuldig uitgekozen en hier en daar naar mijn hand gezet. Ik heb de ruimte soms geabstraheerd of onverwachte elementen toegevoegd, waardoor er een bepaalde vervreemding ontstaat. Zo liggen de beelden op de grens van geënsceneerde en documentaire fotografie, ik denk dat dit herkenbaar is voor mijn werk op locatie voor bijvoorbeeld Volkskrant Magazine. Wat deze serie extra bijzonder maakt voor mij, is dat ik met veel van de modellen voor langere tijd samenleefde en een band opbouwde tijdens de residency. Het zijn allemaal geen gecaste modellen maar mensen waar ik tijdens mijn tijd daar bevriend mee ben geraakt. Daarom voelt dit project intiemer en persoonlijker dan het werk dat ik in Nederland maak, wat toch veelal bestaat uit vluchtige(re) ontmoetingen.”

© Anne Claire de Breij

Heb je vaker gewerkt aan een groot project, ben je van plan dit nu vaker te doen?

“Het liefst zou ik veel vaker een artist in residence willen doen in het buitenland. Ik vond het fantastisch om me onder te dompelen in een totaal andere wereld en enkel en alleen met vrij werk bezig te zijn ipv werk in opdracht (wat ik hier in Amsterdam voornamelijk doe). Toen ik in Japan woonde, dacht ik wauw, dit zou ik wel ieder jaar willen doen! Maar vlak daarna werd ik zwanger en nu – mijn zoontje is inmiddels vijf – is het toch een stuk ingewikkelder om voor een langere periode in het buitenland te wonen. Een nieuw groot vrij werk project dichter bij huis staat echter wel hoog op mijn verlanglijstje.”

The Mukade and The Mountain is online en in de betere boekhandels verkrijgbaar voor € 60,-. De limited edition, inclusief de zine Sketches From Kama City, is in beperkte oplage verkrijgbaar voor € 75,-.

anneclairedebreij.com/shop

 

Lees ook

03.04

De shortlist van de Palm* Photo Prize 2024

01.04

Ilias Bardaa en zijn visuele ode aan de Maghreb en Amazigh Gemeenschap

25.03

Over beeldvorming en identiteit, een interview met fotograaf en onderzoeker Cigdem Yuksel