Interview Magali Speicher

Stap in de wereld van de fotograaf die surrealisme en dystopie moeiteloos verweeft tot adembenemende beelden. Deze getalenteerde kunstenaar, die momenteel afstudeert aan de KABK, heeft een unieke stijl ontwikkeld waarin zij fictieve personages in cinematografische settings plaatst, hen in ongewone situaties brengt en zo een surrealistische twist aan het alledaagse geeft. Wij vragen deze opkomende fotograaf naar haar tijd op de KABK, waarin we meer te weten komen over haar stijl, muzikale invloeden en afstudeerproject.

Kun je je stijl van fotografie beschrijven?

Ik richt me voornamelijk op tableau fotografie en portretten. Ik beeld fictieve personages af in cinematografische omgevingen, waar ze zich vaak in vreemde situaties bevinden. Omdat deze samengestelde afwijkingen van het bekende herkenbaar zijn uit ons dagelijks leven, maar vervreemd worden door een surrealistische draai, lijken mijn beelden op koortsachtige dromen die tot leven komen. Ik bouw echter mijn sets niet helemaal zelf, maar plaats en vervang binnen bestaande locaties. Op deze manier gebruik ik fotografie om grip te krijgen op mijn omgeving door mijn dystopische commentaren of angsten te visualiseren en spannende onderwerpen om te zetten in vreemde parodieën van het leven, op een breder sociologisch canvas.”

Ik zie veel muzikale invloeden op je website, kun je daar meer over vertellen?

”Toen ik op de middelbare school zat, ontdekte ik mijn liefde voor film en uiteindelijk ook fotografie. Laatstgenoemde fascineerde me zo erg dat ik besloot me er verder in te verdiepen door me in te schrijven bij de KABK. Dit kwam voor sommigen als een verrassing, omdat muziek altijd een grote rol in mijn leven heeft gespeeld. Mijn jeugd draaide bijna om muziek. Zo heb ik vioollessen gevolgd en later piano leren spelen. Hoewel ik beeldende kunst ben gaan studeren, voel ik nog steeds een sterke verbondenheid met muziek. Tegenwoordig heb ik mijn eigen soloproject onder het pseudoniem “marcy”. Al met al kan ik zeggen dat fotografie mijn favoriete medium is, maar muziek mijn favoriete onderwerp.”

Ik geniet echt van de verbindingen die ontstaan binnen de KABK

Dit jaar is jouw afstudeerjaar aan de KABK. Kun je jouw afstudeerproject beschrijven, waar gaat het over?

Toen ik vorig jaar mijn eerste EP uitbracht onder de naam marcy, begon ik meer na te denken over de muziekindustrie op zichzelf. In die periode merkte ik voor het eerst op dat mensen die in de muziekindustrie werken te maken krijgen met bepaalde problemen die voortkomen uit hoe wij, als samenleving, tegenwoordig muziek consumeren. Gedreven door deze onrust begon ik te praten met professionals en onze gesprekken bevestigden mijn observaties. En zo begon mijn zoektocht om meer te weten te komen over deze problemen, waar ze vandaan komen en waar we mogelijk naartoe zouden kunnen gaan als de bal blijft rollen.”

Wat vind je leuk aan de KABK en wat heb je het meeste geleerd?

Het eerste wat ik heb geleerd, is hoeveel er eigenlijk te leren valt. Ik had verschillende verwachtingen van hoe het is om een professionele fotograaf te worden en ik ben blij dat de realiteit nog mooier lijkt dan ik aanvankelijk dacht. Naast het opdoen van veel technische kennis, heb ik geleerd hoe ik mijn urgenties als maker kan conceptualiseren en hoe ik het concept van een project op een samenhangende manier visueel kan maken, zodat het publiek de boodschap begrijpt, maar ook ruimte heeft voor hun eigen interpretatie. Daarnaast geniet ik echt van de verbindingen die ontstaan binnen de KABK. Ik heb zoveel creatieve geesten ontmoet en vrienden voor het leven gemaakt. Het is geweldig hoe het omringd zijn door de juiste mensen kan helpen om de beste versie van jezelf naar boven te halen.”

Lees ook

03.04

De shortlist van de Palm* Photo Prize 2024

01.04

Ilias Bardaa en zijn visuele ode aan de Maghreb en Amazigh Gemeenschap

25.03

Over beeldvorming en identiteit, een interview met fotograaf en onderzoeker Cigdem Yuksel