OPEN CALL: FOLLOW ’22/’23

Fotolab Kiekie en Melkweg Expo zoeken jong talent! Ben je een beginnende fotograaf of beeldmaker met een ambitieus plan voor een lokaal en maatschappelijk betrokken project dat gesitueerd is in Amsterdam? Meld je aan voor Follow – een persoonlijk coachingstraject voor beginnende kunstenaars. Voor deze speciale, uitgebreide thema-editie krijgen zeven beeldmakers elk een werkbudget van €2000,- euro en de opdracht een nieuwe serie of werk te maken dat reflecteert op het Amsterdamse stadsdeel waar zij wonen, werken, zijn opgegroeid, of waar zij op de één of andere manier affiniteit mee hebben. Vijf maanden lang worden ze begeleid door het Melkweg Expo team, Denise Woerdman (Fotolab Kiekie) en verschillende externe experts uit het fotografieveld. Het resultaat van dit traject wordt halverwege 2023 gepresenteerd in de expositieruimte van de Melkweg en gebundeld in een speciale editie Kiekie-stadskrant.

VOOR WIE

Follow is bedoeld als ontwikkelingstraject voor startende fotografen en beeldmakers.
Je bent niet langer dan vijf jaar geleden afgestudeerd
of
Je bent als autodidact (beginnend) professioneel bezig met fotografie.
Je woont in Nederland en idealiter in Amsterdam.
Je project is maatschappelijk betrokken en reflecteert op de Amsterdamse samenleving, met in het bijzonder jouw eigen leef- en/of werkomgeving/woonplaats/buurt.
Je hebt affiniteit met de stad Amsterdam; je komt hier vandaan, werkt en/of woont hier.

WAT

We zijn op zoek naar kleine, persoonlijke projecten en verhalen die dichtbij huis – in of rondom jouw eigen geboorte-, woon- en/of werkplaats in Amsterdam – plaatsvinden. De coronapandemie heeft ons allen gedwongen letterlijk en figuurlijk meer naar binnen te keren en onderwerpen dichterbij huis te zoeken. Wellicht ben je jouw eigen buurt(genoten), familie of vrienden wel met andere ogen gaan bekijken de afgelopen jaren. Misschien ben je iets te weten gekomen over een sociaal-maatschappelijk probleem in jouw buurt waar je eerder geen weet van had. We zijn op zoek naar projecten die jouw omgeving met andere ogen – of door een andere lens – zijn gaan bekijken, en die samen onze hoofdstad visueel in kaart brengen op een niet eerder vertoonde manier.

JURY

Uit de ingezonden voorstellen worden zeven beeldmakers geselecteerd om deel te nemen aan Follow ‘22/’23. Over het selectieproces en de uitslag wordt verder niet gecorrespondeerd.

Follow wordt mede mogelijk gemaakt door Fotolab Kiekie, Melkweg Expo en het Mondriaan Fonds.

 

INZENDEN

Inzenden is mogelijk t/m 11 december 2022. Fotografen kunnen zich kandidaat stellen door het formulier hieronder in te vullen. Bereid de volgende punten voor:

 • Een map met foto’s van het project(idee)
 • Plan van aanpak, motivatie en artist statement of inhoudelijke projectomschrijving (max. één A4)
 • Een document met daarin je contactgegevens en indien van toepassing, opleiding en afstudeerjaar

 

 • Naam opleiding indien van toepassing
 • Upload hier foto’s van het project(idee), maximaal 10 bestanden low res JPG
  Sleep bestanden hierheen of
  Toegestane bestandstypen: jpg, gif, png, pdf, Max. bestandsgrootte: 256 MB.
  • Toegestane bestandstypen: jpg, gif, png, pdf, doc, docx, Max. bestandsgrootte: 256 MB.
   Upload hier het plan van aanpak, motivatie en artist statement of inhoudelijke projectomschrijving (max. één A4 doc of PDF)

  Lees ook

  03.04

  De shortlist van de Palm* Photo Prize 2024

  01.04

  Ilias Bardaa en zijn visuele ode aan de Maghreb en Amazigh Gemeenschap

  25.03

  Over beeldvorming en identiteit, een interview met fotograaf en onderzoeker Cigdem Yuksel