Fatima Essahsah is een veelzijdige ondernemer en creatieve kracht die bruggen slaat tussen bedrijven, organisaties en (jong) volwassenen in de randstad. Haar reis naar ondernemerschap begon 14 jaar geleden, na het behalen van haar bachelor in Social Work. Met een passie voor sociale impact en culturele diversiteit heeft ze een markante rol gespeeld in de creatieve sector en de gemeenschappen die ze bedient. Fatima is de drijvende kracht achter YAN, haar advies- en projectbureau dat zich specialiseert in het begeleiden van ondernemers en het creëren van conceptuele programma’s voor gemeentes en organisaties. Ze gebruikt mode, kunst en cultuur als krachtige middelen om sociale en maatschappelijke vraagstukken aan te pakken. Haar innovatieve benadering heeft geleid tot inspirerende initiatieven en samenwerkingen die gemeenschappen versterken en groei bevorderen.
Je hebt een veelzijdige achtergrond en bent betrokken bij verschillende aspecten, waaronder ondernemerschap, programma maken, dagvoorzitterschap en storytelling. Hoe zie je de samenhang tussen deze verschillende rollen in jouw professionele leven?
Dat is best wel veel, haha. In de praktijk valt het allemaal reuze mee en komt het mooi samen. Gedurende de week werk ik meestal als projectleider voor advies- en projectbureau YAN, en treed ik regelmatig op als (dag)voorzitter. Daarnaast ben ik sinds 2017 sieradenontwerper voor het duurzame sieradenlabel STONES STORIES, waarbij ik ook lezingen geef over het cultureel erfgoed van Noord-Afrika en ambachtelijke sessies organiseer waar deelnemers hun eigen sieraden kunnen maken of aan de slag kunnen gaan met storytelling. In mijn vrije tijd studeer ik in mijn eigen tempo en deeltijds kinderpsychologie. Als kind had ik een grote fantasiewereld en was ik dol op verhalen. Het bracht me naar een andere wereld en was een grote inspiratiebron voor mij als ik ging tekenen en spelen met vriendinnetjes. Dat ben ik nooit helemaal kwijtgeraakt. Al mijn conceptuele producten hebben een verhaal dat ik graag deel met het publiek, het liefst verhalen die ons met elkaar verbinden en nieuwsgierig naar elkaar maken.
Bureau YAN richt zich op het begeleiden van ondernemers en het creëren van conceptuele programma’s voor gemeentes en organisaties. Hoe gebruik je mode, kunst en cultuur als krachtige middelen om sociale en maatschappelijke vraagstukken aan te pakken?
Door de disciplines mode en kunst te combineren met een diepgaand begrip van maatschappelijke en culturele kwesties, creëert YAN impactvolle projecten en initiatieven die positieve verandering stimuleren en de dialoog bevorderen tussen verschillende doelgroepen en organisaties/bedrijven. Een voorbeeld hiervan is het Amsterdam Fashion College, een ondernemersprogramma dat talentvolle ontwerpers en creatieve geesten uit verschillende achtergronden samenbrengt om de kracht van mode te verkennen als katalysator voor inclusie en diversiteit. Door middel van gastcolleges, panels en creatieve maaksessies zijn deelnemers in staat om zich in te zetten voor belangrijke maatschappelijke kwesties en een wezenlijke impact te maken binnen de mode-industrie en de bredere samenleving. Ons laatste onderwerp was ‘mentale gezondheid in de kunsten’.
Een ander voorbeeld is YAN op Maat, een op maat gemaakt programma dat mode en kunst integreert in gemeenschapsprojecten en sociale initiatieven. Door samen te werken met diverse lokale gemeenschappen, stimuleert YAN op Maat creativiteit en zelfexpressie, waardoor deelnemers worden aangemoedigd om hun stem te laten horen en hun unieke verhalen te delen. Dit leidt al veertien jaar tot verrijkende ervaringen en waardevolle inzichten die een positieve invloed hebben op de culturele en maatschappelijke dynamiek van de betrokken doelgroepen. Met deze creatieve en inclusieve benaderingen toont Bureau YAN het potentieel van mode en kunst als innovatieve instrumenten om complexe vraagstukken aan te pakken en een duurzame impact te creëren in onze steeds veranderende wereld. Dit heeft geleid tot toenemend onderzoek en aanbevelingen van ons bureau voor onze opdrachtgevers.
Je bent ook betrokken bij kunsteducatie, met Junior Fashion College als een concreet voorbeeld. Wat zijn de belangrijkste doelstellingen van dit programma en wat hoop je te bereiken met de lezing over kinderen en kunsteducatie?
Het belang van kunsteducatie vanaf jonge leeftijd is een onderwerp dat mij nauw aan het hart ligt. Ik ben ervan overtuigd dat door kinderen op jonge leeftijd in aanraking te brengen met kunst en cultuur, we kunnen bijdragen aan de toegankelijkheid van deze sector en hen een makkelijkere entree bieden tot een eventuele carrière in een voor hen eerder onbekend terrein. Bureau YAN begon oorspronkelijk met het Amsterdam Fashion College, maar al snel werd duidelijk dat we een verschil kunnen maken voor de volgende generatie. Deelnemers aan het Amsterdam Fashion College gaven aan dat zij weinig tot geen exposure hadden gehad tot kunst en cultuur gedurende hun opvoeding. Ik ben ervan overtuigd dat kunsteducatie een essentiële rol kan spelen als toegangspoort tot nieuwe carrièrepaden en bij het creëren van een meer inclusieve en diverse sector.
Door kinderen al op jonge leeftijd in aanraking te laten komen met kunst en cultuur, worden zij zich bewust van de mogelijkheden die deze sector te bieden heeft. Het kan kinderen inspireren en motiveren om hun eigen creatieve kant te ontdekken en te ontwikkelen. Hierdoor leggen zij een sterke basis voor een carrière in de kunst- en cultuursector, terwijl zij tevens de diversiteit en inclusie binnen deze branche versterken.
Wat zijn je toekomstplannen voor Bureau YAN en STONES STORIES? En hoe hoop je dat jouw bijdragen de culturele en zakelijke landschappen verder zullen beïnvloeden?
Dit jaar kijken we er bij Bureau YAN naar uit om opnieuw samen te werken met nieuwe partners, met een focus op welzijn en mentale gezondheid. Bovendien staat er vanuit het Junior Fashion College een aanbevelingsrapport op de planning waarin de ontwikkelingen rondom onze doelgroepen en methodieken centraal zullen staan.
In het kader van ons partnerschap met STONES STORIES zullen we werken met kinderen rondom het thema ’thuisland – culturele gebruiken en tradities’. We willen vanuit het perspectief van kinderen dieper ingaan op culturele gewoontes en wat dit voor hen betekent. Kinderen zullen leren om te kijken naar objecten met verhalen en zelf aan de slag gaan met het vormgeven van hun eigen verhaal. Met deze projecten streef ik ernaar om een ander perspectief te bieden op kunst en cultuur. Bij Bureau YAN benaderen we projecten nooit vanuit een probleemstelling, maar vanuit innovatie en duurzaamheid. Deze mentaliteit wordt beloond door gemotiveerde deelnemers die op termijn zelfredzaam worden in het ondernemerschap en hun weg vinden in de kunst- en cultuursector.
Lees het gehele interview met Fatima in Kiekie Women in Art Issue 2024.