Women in Art 2024 volledig geïnspireerd op belangrijke vrouwen uit de kunst

Van een eregalerij met Nederlandse fotografen tot een bomvol publieksprogramma

Amsterdam, februari 2024 – Kiekie Art Foundation organiseert voor de tweede keer Women in Art, dat gendergelijkheid in de kunstwereld wil versnellen. Amsterdam West is vanaf 1 maart het decor. De expositie bestaat onder andere uit een gratis publieksprogramma en een eregalerij met Nederlandse grootheden in de fotografie.

24 vrouwelijke illustratoren en fotografen hebben voor Women in Art een tweeluik ontwikkeld, te zien in De Hallen, geïnspireerd door vrouwen die belangrijk zijn (geweest) voor de kunst. Deze opdracht inspireerde ze bijvoorbeeld om hun eigen vooroordelen onder de loep te nemen, het eurocentrische perspectief te bevragen en op zoek te gaan naar verhalen dicht bij zichzelf. Zo is er werk te zien over de betekenis van traditionele huwelijken, maar ook over de (in)tolerantie van moderne media omtrent het vrouwelijke lichaam.
Een diverse groep vrouwen uit West maakte een selectie van veertien beelden, die van 8 tot 19 maart ook te zien zijn op het Mercatorplein, en daarna tot 7 april in het Westerpark.
Daarnaast brengt fotograaf Sacha de Boer in de eregalerij (alleen te zien in de Hallen) een ode aan Nederlandse topfotografen, met persoonlijke portretten van Rineke Dijkstra, Dana Lixenberg, Viviane Sassen, Hellen van Meene en Scarlett Hooft Graafland.

De kracht van herhaling

Het onderzoek ‘Een nog onverteld verhaal’ van WOMEN Inc. en ABN AMRO was in 2023 de reden dat Women in Art ontstond. Daaruit bleek dat slechts 2 procent van de omzet op kunstveilingen werd besteed aan kunst gemaakt door vrouwen. Vrouwelijke kunstenaars verdienen dan ook een derde minder dan hun mannelijke collega’s.*

Kunst van en voor iedereen

Women in Art wil gelijke kansen in de kunst bevorderen. Zowel voor de kunstmakers, -kopers als -kijkers. Daarom is er een gratis toegankelijk publieksprogramma in de eerste twee weekenden van maart. Door je online aan te melden kun je aansluiten bij ruim 30 activiteiten, zoals panel talks over kunsteducatie & kansen op de arbeidsmarkt (met o.a. Diana Blok en Gonca Yalçiner), of gelijkheid in de kunst (met Hendrikje Crebolder en Jessy Koeiman). Ook zijn er workshops en masterclasses over bijvoorbeeld beeldrecht, AI, en portretfotografie, plus kinderworkshops van The Kidspiration Club.
Van 1 t/m 31 maart zijn de beelden van de expositie, afzonderlijk van elkaar en in een gelimiteerde oplage van 20 stuks, te koop via een online presale. 15% van de opbrengst gaat naar WOMEN Inc. en de overige 85% naar de kunstenaars zelf.

Belangrijke informatie en openingstijden:

Women in Art expositie en publieksprogramma
Locatie: De Hallen, Hannie Dankbaarpassage 18, 1053 RT Amsterdam

Van 2 tot 10 maart open voor publiek (gelijke openingstijden als De Hallen).
Workshops, masterclasses en panel talks: in het weekend van 2-3 en 9-10 maart.

Buitenexposities
Mercatorplein van 8 – 19 maart, 24/7 toegankelijk
Westerpark (Marktplein) van 19 maart – 7 april, 24/7 toegankelijk

Bekijk alle informatie over de expositie’s en publieksprogramma op www.women-in-art.nl

 

© Nienke Elenbaas
© Nancy Poeran
© Lisa Hu
© Daphna Kato

Lees ook

03.04

De shortlist van de Palm* Photo Prize 2024

01.04

Ilias Bardaa en zijn visuele ode aan de Maghreb en Amazigh Gemeenschap

25.03

Over beeldvorming en identiteit, een interview met fotograaf en onderzoeker Cigdem Yuksel