Interview Suzanne Tromp

WePresent is het kunst platform van WeTransfer. WePresent bevat onverwachte verhalen over creativiteit van over de hele wereld. Zo zorgen zij ervoor dat ze zo representatief, ondersteunend en authentiek mogelijk zijn. Suzanne Tromp, een van de curatoren van Women in Art 2023 (Adaeze Okaro en Keertha Kunnath), is de senior kunst en fotografie redacteur van WePresent, die momenteel meer dan 3 miljoen maandelijkse lezers heeft. WePresent is representatief en deelt vele stemmen en perspectieven van over de hele wereld.

© Adaeze Okaro

Hoe is WePresent ontstaan? 

”Al sinds 2009 werkt WeTransfer wereldwijd met kunstenaars. Dit begon met inspirerend creatief werk tonen op WeTransfer’s full-screen achtergronden, die we wallpapers noemen. WePresent is van hieruit gegroeid om de samenwerking met creatieven en makers verder uit te breiden, hun verhaal en werk te kunnen tonen, en context te bieden aan wat zij maken. Ondertussen is WePresent een commissioner en curator geworden van nieuw werk: we doen samenwerkingen met kunstenaars over de hele wereld, en gebruiken ons platform om hun stem te delen met een groot, creatief publiek. Zo produceren we nieuwe films (zoals “The Long Goodbye” van Aneil Karia en Riz Ahmed, waarmee we een Oscar voor Best Live Action Short film hebben gewonnen!), en lanceren we regelmatig verhalen, kunstprojecten, fotoseries, posters, enzovoorts.”

© Adaeze Okaro

Waar staat WePresent voor?

We geloven dat creativiteit de wereld kan veranderen, en dat creativiteit overal te vinden is. Dit klinkt wellicht een beetje groots – maar creatief denken zorgt voor progressie, zet aan tot reflectie, en kan een nieuw perspectief bieden op de wereld om ons heen. We werken daarom met kunstenaars om verhalen, projecten en initiatieven te lanceren die verandering inspireren.. We stellen ons platform beschikbaar om belangrijke stemmen en meningen te delen, en ideeën te realiseren. Ons doel is om verhalen van elke hoek in de wereld te vertellen, waarbij we werken met een zo groot mogelijke diverse groep aan creatieven. We vertellen verhalen die zich uitstrekken over verschillende gemeenschappen, of dat nu leeftijd, ras, geografie, geslacht of seksualiteit is, omdat we geloven dat meer stemmen gelijk staat aan betere ideeën. Het liefst werken we aan projecten die zonder onze samenwerking niet mogelijk zou zijn geweest – waar de kunstenaar nog geen platform heeft gevonden, niet de juiste partner, of funds, en zetten ons in om elk verhaal op onze site uniek en impactvol te maken.

We publiceren dit werk op onze site, maar kijken ook hoe we het verder kunnen supporten: door middel van events, exposities, screenings, een boek, en ga zo maar door.

© Keerthana Kunnath

Wat zijn jouw hoofd activiteiten bij WePresent?

Ik leid de kunst en fotografie projecten bij WePresent. Ik werk direct samen met creatieven als Marina Abramovic, Micaiah Carter en Solange Knowles aan nieuw werk en om hun visie te delen met ons publiek. Daarnaast ben ik de beeldredacteur van de site, en koppel ik illustratoren en fotografen aan onze artikelen op de site om nieuw beeld te creëren.

© Keerthana Kunnath

Waar bestaat de samenwerking met een kunstenaar uit? (of waar kan deze uit bestaan?)

Dit kan van alles zijn! Over het algemeen werken we aan nieuw werk, een project wat dichtbij de kunstenaars hart ligt, waar een persoonlijk verhaal in zit. Denk hierbij aan een film, een fotoserie of een digitale comic. Ook geven we fotografen, illustratoren en kunstenaars artist features en vertellen we over wat hun drijft, waar hun werk over gaat en wat er geweldig aan is. 

We publiceren dit werk op onze site, maar kijken ook hoe we het verder kunnen supporten: door middel van events, exposities, screenings, een boek, en ga zo maar door. Zo hebben we een samenwerking met Outernet in London, waar we het werk van artists op WePresent op gigantische schermen kunnen tonen in de vorm van een expositie. 

Verder werken we met illustratoren en fotografen aan opdrachten om beeld te maken voor de artikelen die we publiceren op de site.

Kun je als maker werk insturen?

Jazeker! We hebben een e-mailadres waar je pitches naartoe kan sturen: ideas@wetransfer.com. Dit kan een verhaal zijn, een comic, je portfolio, een fotoserie, of elk ander droomproject waar je nog een plekje voor zoekt. Tip: het beste werkt om al een idee van wat je wilt maken (of al hebt gemaakt) mee te sturen, zodat we een goed beeld krijgen van wat je doet en wie je bent. Het leukste vind ik persoonlijk wanneer we iets binnen krijgen waarbij je denkt: “wauw, ik wou dat ik hieraan gedacht had.” 

 

Lees ook

03.04

De shortlist van de Palm* Photo Prize 2024

01.04

Ilias Bardaa en zijn visuele ode aan de Maghreb en Amazigh Gemeenschap

25.03

Over beeldvorming en identiteit, een interview met fotograaf en onderzoeker Cigdem Yuksel