Interview Stijn Hoekstra

Stijn Hoekstra studeerde in 2008 af als cinematograaf aan het HK in Utrecht. In de loop der jaren heeft Stijn zijn carrière gebouwd op het vertalen van zijn visie in betekenisvolle beelden. Hij staat bekend om zijn enthousiaste benadering van werk en leven. Naast cinematografie begon hij te fotograferen als commercieel fotograaf voor een breed scala aan merken. Zijn stills hebben een rijke verhalende kwaliteit en drukken zijn liefde voor het vertellen van verhalen uit. Naast zijn werk in opdracht, houdt hij ervan om de wereld rond te reizen voor zijn persoonlijke werk, waar hij ronddwaalt en de straten verkent op zoek naar die ene foto.

© Stijn Hoekstra
© Stijn Hoekstra

Hoe ben je in de fotografie en film terechtgekomen

“Na mijn studie aan de kunstacademie in Utrecht ben ik begonnen op verschillende film- en televisiesets als camera-assistent. Ik nam hier altijd mijn fotocamera mee naartoe en na een productie deelde ik altijd de behind the scenes met de rest van de crew. Als cameraman begon ik ook steeds meer zelf te draaien, maar mijn fotocamera zat altijd om mijn nek. Voor een klus waar ik het camerawerk voor verzorgde wilden ze ook fotografie hebben in dezelfde stijl. Dit pakte ik aan en voor ik het wist mocht ik alle campagnes schieten. Tijdens deze periode heb ik ontzettend veel geleerd. Fotografie kreeg steeds meer de overhand en vanuit mijn oude contacten in de filmwereld werd ik toen steeds vaker benaderd om fotografie te doen.”

Hoe ben je toen bij Unit het fotoagentschap terecht gekomen?

“Omdat ik nog niet alle fijne kneepjes uit het fotografievak kende, ben ik eerst bij foto-agentschap Pim Thomassen en Unit langs geweest om zo te kunnen assisteren bij verschillende fotografen. Na een reis van vier weken door Cuba en New York was mijn portfolio weer uitgebreid en stuurde ik mijn up-to-date website naar verschillende contacten door. Het fotografieagentschap Unit stond ook in de lijst en zij belden me met het nieuws dat ze me heel graag wilden vertegenwoordigen. Tegenwoordig werk ik voor verschillende merken als reclamefotograaf en mag ik voor reistijdschriften naar de mooiste bestemmingen vliegen. Al is dat afgelopen jaar door het coronavirus compleet stilgevallen.”

Het alleen op pad gaan en momenten vangen zonder deze te regisseren vind ik de leukste uitdaging

Als je moest kiezen tussen fotograferen of regisseren, wat werd het dan? En hoe vult het elkaar aan?

“Als ik zou moeten kiezen tussen fotograferen of regisseren dan zou ik voor fotograferen kiezen. Dit heeft voor een groot deel te maken met mijn vrije werk. Het alleen op pad gaan en momenten vangen zonder deze te regisseren vind ik de leukste uitdaging. Als cameraman werk je meestal met een regisseur. Het prettige hiervan is dat ik me als cameraman kan focussen op het beeld en het stukje regie kan overlaten aan de regisseur. Bij commerciële opdrachten in de fotografie komt het regisseren wel weer om de hoek kijken, dit is echter vaak een samenwerking met een artdirector. Samen bekijken en proberen wat het beste werkt brengt me vaak op nieuwe ideeën die ik daarvoor wellicht niet had bedacht.”

Hoe zou je jouw stijl het beste kunnen omschrijven?

“In mijn stijl laat ik me heel erg leiden door lijnenspel en licht. Ik zoek naar spannende kaders die mijn verhaal versterken. Mijn fotografie wordt vaak omschreven als filmisch, iets wat ik onbewust toepas, maar zich vaak uit in kadrering, licht en color-grading. Bij het verhalende in mijn fotografie wil ik niet alles invullen. Dat laat ik aan de kijker over, ik geef ze slechts een voorzetje.”

Dit interview met Stijn Hoekstra is ook te lezen in Kiekie no.32 The Urban Issue

Lees ook

03.04

De shortlist van de Palm* Photo Prize 2024

01.04

Ilias Bardaa en zijn visuele ode aan de Maghreb en Amazigh Gemeenschap

25.03

Over beeldvorming en identiteit, een interview met fotograaf en onderzoeker Cigdem Yuksel