Interview Karin van de Laar

Karin van de Laar houdt van observeren, dromen en ontmoeten. Mensen fotograferen is voor haar een prettige manier van contact maken. De vraag “zou ik een foto van je mogen maken?” is bijna altijd een fijne opening voor een leuk gesprek en een mooi excuus om dichterbij te mogen komen. Door persoonlijke ervaringen voelt ze zich betrokken bij kwetsbare en eigenzinnige mensen. Thema’s zoals eenzaamheid, verlangen naar erkenning en het overwinnen van obstakels spelen een belangrijke rol in haar foto’s. Maar ook meedoen, erbij horen, gezien worden en ertoe doen. Soms observerend, soms geënsceneerd. Het liefst maakt ze een portret in iemands eigen omgeving. Ze houdt van de manier waarop mensen zich natuurlijk uiten door middel van de dingen waarmee ze zich omringen. Haar overtuiging is dat het tonen en delen van (soms kwetsbare) menselijkheid in alle vormen en variaties, bijdraagt aan meer wederzijds begrip, verbinding en respect.

© Karin van de Laar
© Karin van de Laar

Hoe vond je het om de opleiding PDE te doen?

Ik vond het fantastisch! Wel op veel fronten (tijd/energie/financieel) best een uitdaging, maar ik ben blij dat ik heb doorgezet. Ik heb bewust gekozen voor deze opleiding vanwege de hele brede basis in fotografische kennis. Niet alleen hoe je technisch een goede foto maakt maar ook bijvoorbeeld modules over de geschiedenis van de fotografie, kunstgeschiedenis en beeldontwikkeling. De locatie in Rotterdam zit boven het Fotomuseum dus ook klassikaal bezoek aan verschillende tentoonstellingen was een erg leuk en leerzaam onderdeel van deze opleiding. Ik voel me vooral ook overladen met enorm veel inspiratie, voorbeeldfotografen en mogelijkheden van fotografische expressie. De deeltijd variant die ik heb gedaan leverde een klas op met een heel verschillend gezelschap variërend in leeftijd van 20 tot 60. Veel klasgenoten met behoorlijk wat levenservaring die allemaal, om verschillende redenen, specifiek voor deze opleiding kozen. We hebben veel met elkaar gedeeld en er is een fijne hechte groep ontstaan.

Waar gaat jouw afstudeerproject over? En hoe ben je hiertoe gekomen?

Mijn afstudeerproject gaat over simpel geluk in de voedseltuin.

“Alle plantjes en alle mensen hebben waarde, niets en niemand wordt uitgesloten. Schoffelaar of watergever, compostkruier of zaaier: de Voedseltuin is blij met jou!”

De Kleine Aarde (DKA) is al sinds de jaren 70 een pionier met internationale faam op het gebied van duurzaamheid. Een plek met een rijke historie en vele mooie verhalen. Onder andere het bezoek van koningin Juliana in 1974. Gebouwd op deze historie, geef ik een inkijk in het hier en nu.

Naast verschillende andere initiatieven bevindt zich op het terrein van DKA sinds 2017 De Voedseltuin Boxtel. In deze biologische/ecologische voedseltuin verbouwen onder andere gepensioneerden en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt samen groenten en fruit. Zo wordt de kracht van de natuur mede ingezet voor de sociale ontwikkeling van mensen. Alle verse producten komen terecht in de pakketten van de Voedselbank van Boxtel en omgeving. Ik ben vooral geïnteresseerd in het sociale aspect van deze bijzondere plek. Wat betekent het voor de mensen die hier werken? En welk gevoel krijg ik er zelf bij? Dat is wat ik heb willen vastleggen in deze reportage.

Iedereen op de Voedseltuin heeft een verhaal. Het buiten zijn, bezig zijn, onder de mensen zijn en bijdragen aan een goed doel geeft iedereen de kans om op eigen tempo en manier te ontwikkelen. Door er te zijn en er op mijn manier aan bij te hebben mogen dragen, heb ik dit zelf ook ervaren. Het brengt rust, zelfwaardering en bewondering voor de kracht van de natuur en de mens. Simpel geluk dat ik iedereen zou gunnen.

Hoe ik hiertoe ben gekomen is niet heel ingewikkeld. Deze tuin ligt voor mijn op 2 minuten fietsafstand en ik had zelf ook zin om lekker veel buiten te zijn. Van dichtbij de veranderingen volgen die zich in de tuin hebben voorgedaan tussen Februari en nu was erg gaaf. Vooral op dit moment is de tuin echt prachtig en in volle bloei.

© Karin van de Laar
© Karin van de Laar

Het brengt rust, zelfwaardering en bewondering voor de kracht van de natuur en de mens.

Hoe ga ja vanaf hier verder met fotografie?

Tijdens de opleiding zijn veel zaken aan bod gekomen die ik graag nog verder zou willen onderzoeken. Met name op het gebied van verschillende soorten belichting zou ik op mijn gemak nog wat meer willen experimenteren. Assisteren lijkt me zeker leuk en leerzaam. Ik heb nog een klein heel persoonlijk project op de plank liggen wat ik misschien nog verder vorm ga geven. En ik ga uitzoeken wat de mogelijkheden zijn voor een atelier/studio bij mij in de buurt. Eerst even een tijdje zelf lekker aanklooien en alleen doen wat ik leuk vind. Misschien later ooit nog eens een doelgerichte masterclass. Ik sta ingeschreven bij de KVK als freelancefotograaf en ook daarin ga ik uitzoeken hoe en waar ik het beste tot mijn recht kom. De rode draad in mijn werk tot nu toe zijn sociale en maatschappelijke betrokken onderwerpen dus daar zou ik graag nog meer mooie reportages over maken. Maar ook in portretkunst wil ik me verder verdiepen.

© Karin van de Laar
© Karin van de Laar

Wat is de belangrijkste les die je geleerd hebt op de fotovakschool?

Ik weet niet of het specifiek is voor de fotovakschool, maar de belangrijkste les die ik heb geleerd is te durven vertrouwen in mijn eigen beelden, mijn eigen motivatie, mijn eigen visie en mijn eigen pad. Ik denk dat voor elke opleiding geldt dat het belangrijk is dat studenten uiteindelijk de opleiding verlaten met genoeg zelfvertrouwen om ook echt op eigen benen te gaan staan. Beelden maken en laten zien is best kwetsbaar. Leren filteren welke feedback je echt verder brengt is een proces. De eerste twee jaar is hierin een hele brede basis gelegd en het laatste jaar zijn we op een hele prettige manier begeleid in het leren vormgeven en uitvoeren van eigen projecten.

Meer zien van Karin? Klik dan hier voor haar website.

Bekijk het afstudeerwerk samen met het werk van de andere studenten tijdens de eindexpositie Focus 22.

De expositie is te vinden:

18 & 19 juni 2022 in
Het Huis van de Fotografie in Rotterdam.

Westersingel 101
3015LD Rotterdam

Open tussen 12:00h en 18:00h
Gratis entree

Lees ook

03.04

De shortlist van de Palm* Photo Prize 2024

01.04

Ilias Bardaa en zijn visuele ode aan de Maghreb en Amazigh Gemeenschap

25.03

Over beeldvorming en identiteit, een interview met fotograaf en onderzoeker Cigdem Yuksel