NOCKNOCK is opgericht om kunstenaars het kunstplatform te geven dat zij verdienen. Het idee is ontstaan aan het begin van de Corona periode, in een tijd dat het voor kunstenaars erg moeilijk was om hun werk aan kunstliefhebbers te laten zien. Oprichters Anne Rose & Ciel “nocken” op hun deuren, bekijken hun werk en als het hen bevalt delen ze de kunst op de website, social media en fysieke locaties in Amsterdam.
Ook zorgen ze ervoor dat ze jaarlijks evenementen organiseren waar de kunstenaars samen kunnen komen en kunnen bijpraten met elkaar onder het genot van leuke activiteiten. Nock Nock wordt dit jaar georganiseerd van 1 tot en met 4 juni in de Hallen Studio’s Amsterdam.

NockNock is ontstaan met o.a. het doel: kunst toegankelijker maken. Waaraan merkten jullie dat kunst in Nederland nog niet toegankelijk genoeg was?

”Dit merkten we toen Corona opkwam. Alle galleries moesten dicht en de kunstenaars moesten zelf aan de slag met hun kunstverkoop via social media.
We zagen hoe gaaf het was om de kunstenaars een keer in beeld te krijgen en kunstenaars alles uitlegde over hoe ze te werk gaan, waar ze werken, waar ze inspiratie uit halen, hoe ze een kunstwerk bedenken, in elkaar zetten, noem het maar op.
Dit beeld kreeg je normaal gesproken niet omdat de kunstwerken meestal door galleries werden verkochten. (Wat natuurlijk ook begrijpelijk is omdat de kunstenaar zich moet focussen op het werk wat hij/zij maakt en de galleries zich dan kunnen focussen op de verkoop.)
Maar we merkten dat de kunstwereld een stukje opener werd door middel van de processen die werden laten zien met het maken van een kunstwerk en er via social media veel interesse was in de zichtbaarheid van de kunstenaars.
Dit zag je niet veel terug in de Nederlandse kunstwereld. Dus gingen wij aan de slag met kunstenaars interviewen in haar/zijn atelier/studio.
Na vele interviews met talloze kunstenaars dachten we: hoe leuk zou het zijn om een kunstbeurs te oganiseren met alleen maar kunstenaars die hun eigen werk presenteren, dan krijgt de bezoeker een beter kijkje in de kunstwereld en informatie over hoe een werk nou echt tot stand komt, dit vanuit de kunstenaar zelf.
Wat meer toegankelijkheid creeert tot een kunstwerk en de kunstwereld.

Daarnaast houdt de huidige wereld van transparantie en wilt iedereen graag weten waar bijvoorbeeld alles vandaan komt, hoe dingen worden gemaakt, dit zie je bijvoorbeeld al terug in het eten, iedereen houdt zich bezig met duurzaamheid en gezondheid. Maar ook in de kunstwereld willen mensen graag precies weten waar een kunstwerk vandaan komt en wat het echte verhaal is achter een kunstwerk, en dat kan je natuurlijk het allerbeste horen van de kunstenaar zelf. ”

Welke criteria gebruiken jullie bij het selecteren van kunstenaars/kunst voor de tentoonstellingen?

“Wij hanteren verschillende criteria. Ten eerste hebben we een ballotage commissie die bestaat uit verschillende mensen met veel ervaring in de kunstwereld. Hiermee zitten we één keer in de zoveel tijd en bespreken we alle binnenkomende kunstenaars met hun werk. Voor ons is diversiteit erg belangrijk. We hebben maar 60 plekken dus we willen ervoor zorgen dat er voor iedereen op de beurs wat wordt getoond wat hij/zij eventueel interessant/mooi vindt. Daarnaast kijken we ook naar ervaring, we willen ervoor zorgen dat iedereen een kans krijgt, van net startende kunstenaars naar kunstenaars die al jaren mee gaan. Ook zodat deze kunstenaars van elkaar kunnen leren en dat er ook werk is in verschillende prijsklassen. Helaas hebben we maar 60 plekken die we kunnen vullen, wat maakt dat de selectie procedure erg moeilijk is.
We hebben er veel moeten cancelen die we eigenlijk met alle liefde hadden aangenomen, afgelopen jaar hadden we meer dan 500 aanmeldingen. Maar het is altijd goed om je aan te melden want wie weet voor volgend jaar!”

Jullie eerste editie van Nock Nock Art Fair in de Hallen Studio’s was vorig jaar een groot succes. Hebben jullie voorbeelden van kunstenaars die na de fair meer aandacht hebben gekregen voor hun werk?

“De editie in de Hallen Studio’s was eigenlijk al editie 2! We zijn begonnen in de Posthoornkerk op de Haarlemmerstraat in Amsterdam met 20 kunstenaars om te kijken of er interesse was in een beurs zoals we deze hadden bedacht. En dit was het geval, dus toen hebben we besloten om de beurs wat groter aan te pakken en zijn we naar de Hallen Studio’s gegaan met 60 kunstenaars!
Vele kunstenaars hebben hierna aandacht gekregen in hun werk, dit kan zijn vanuit galerie aanvragen, maar ook media aandacht en aandacht wat ze kunnen zien i.v.m. de verkopen die ze achteraf hebben gedaan van alle mensen die ze op de Nock Nock Art Fair hebben ontmoet.
De beurs heeft ook bij veel kunstenaars die net beginnend zijn en mee hebben gedraaid aan de beurs, motivatie gebracht om door te gaan aan het kunstenaarschap door de vele complimenten/verkopen van de bezoekers. Tot slot zien we ook leuke samenwerkingen tussen kunstenaars die vorig jaar mee hebben gedaan aan de beurs.”

Een evenement van dit formaat organiseren is niet niks. Welke uitdagingen heeft de organisatie moeten overwinnen om het evenement te organiseren? En hoe zijn deze uitdagingen overwonnen?

“Er zijn veel uitdagingen geweest, we hebben op een moment de NOCKNOCK ART FAIR bedacht en hier geloofden we allebei zo erg in, dat we ons er volledig in hebben gestort. We hebben vaak tegen elkaar gezegd: als het niks is, is het niks – en gaan we weer door. Maar het belangrijkste voor ons was om er alles aan te hebben gedaan om voor de kunstenaars zo’n succesvol mogelijke beurs te hebben georganiseerd en we de bezoekers een stukje kunstwereld hebben laten zien waarbij ze een ervaring/kunstwerk rijker zijn geworden. En dat is tot nu toe gelukkig aardig gelukt!
Dit was natuurlijk een grote uitdaging als je nog niks bent en niemand je kent, maar veel kunstenaars geloofden in ons en wilden maar al te graag aan de beurs mee doen. Maar de belangrijkste motivatie was toch echt ons eigen geloof in het concept.
Elke dag lopen we weer tegen een nieuwe uitdaging aan maar deze pakken we allebei graag met onze beide handen aan en vinden we maar al te leuk om mee aan de slag te gaan!”

Wat zijn de toekomstplannen voor Nock Nock?

“Onze toekomst plannen zijn om DE kunstbeurs van Nederland te worden die elke Nederlander een keer graag wilt bezoeken voor een mooi kunstwerk of een goed gesprek met de kunstenaar.
Daarnaast willen we een community zijn voor de kunstenaars waar ze veel van elkaar kunnen leren, elkaar kunnen motiveren, stimuleren en collega’s van elkaar kunnen zijn. Waarbij ze op de beurs kunnen netwerken voor toekomstige samenwerkingen en we een plek kunnen zijn waar ze hun kunstwerken kunnen verkopen. Want dat hebben kunstenaars niet altijd in de kunstwereld dus die willen we graag bieden.
Daarnaast zouden we natuurlijk maar al te graag een keer een beurs willen organiseren in het buitenland, maar laten we eerst maar Nederland veroveren! :)”

 

Kijk voor meer informatie en tickets op nocknock.com

Lees ook

25.03

Over beeldvorming en identiteit, een interview met fotograaf en onderzoeker Cigdem Yuksel

24.03

VAN STADSGEZICHTEN TOT KONINKLIJKE PORTRETTEN

16.03

Art prints van kunstfotograaf Mous Lamrabat X Marie-Stella-Maris