Speciaal voor middelbare scholieren en mbo-studenten zowel in Nederland als in het Caribisch-gebied organiseert het Rijksmuseum elk jaar een fotowedstrijd. In totaal hebben zij 200 indrukwekkende inzendingen ontvangen.

WINNAAR MBO – OSCAR BALTODANO

Koning Willem I College, Sint-Michielsgestel

Na 4 jaar in Nederland te hebben gewoond, keerde Oscar Baltodano in 2023 voor een korte vakantieperiode terug naar Nicaragua. Zijn blik op zijn geboortestad bleek drastisch te zijn veranderd. Als toerist in eigen land was hij zich voor het eerst bewust van het contrast tussen de arme economische omstandigheden en het rijke sociale leven. Oscar is uitgeroepen tot winnaar door zijn bijzondere en persoonlijke blik op toerisme en de esthetische manier waarop hij ‘als toerist’ zijn geboorteplaats wist vast te leggen. Oscar zal het komende jaar een mbo-stage lopen om de volgende editie van Document Nederland Junior voor te bereiden.

WINNAAR VO – IMELDA SCHOUTENS

School voor Jong Talent, Hillegom

Imelda Schoutens fotografeerde toeristen die naar haar woonplaats komen als de eerste tulpen boven de grond steken. De toeristen gaan alle grenzen over, zelfs prikkeldraad. Zij vroeg zich af of iedereen zo doet, als zij op een onbekende toeristische bestemming aankomen. Imelda won om haar originele invalshoek en ook om de reflectie die zij met deze serie geeft. Imelda gaat samen met Oscar een dag op pad met fotograaf Mounir Raji. Ook mag zij een foto-opdracht doen voor Scholieren.com.

TENTOONSTELLING DOCUMENT NEDERLAND JUNIOR

Sinds 1975 vraagt het Rijksmuseum elk jaar aan een Nederlandse fotograaf om een actueel thema in beeld te brengen. Bij elkaar vormen deze foto’s een beeld van Nederland door de jaren heen. Dit jaar vroeg het Rijksmuseum aan fotograaf Mounir Raji om het thema toerisme in beeld te brengen. Niet alleen in Nederland, maar ook op de zes eilanden uit het Caribisch gebied die onderdeel zijn van ons Koninkrijk. Tegelijk met Document Nederland organiseren we de fotowedstrijd Document Nederland Junior voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs en mbo-studenten.In het voorjaar selecteerde de jury tien fotografietalenten uit 200 inzendingen. Deze jonge fotografen kregen een masterclass van Mounir Raji. Ook leerden zij meer over het samenstellen van series en het printen van foto’s. De tien finalisten hebben hun eigen tentoonstelling gemaakt, onder begeleiding van medewerkers van de afdeling educatie van het Rijksmuseum. Hun werk is nu in het Rijksmuseum te zien. Dit waren de finalisten van 2023:

Voortgezet onderwijs

 • Keithly-son Luciana, Instituto Buena Bista, Willemstad, Curaçao
 • Imke Janssen, School voor Jong Talent, Den Haag
 • Aron Wesseling, Fons Vitae Lyceum, Landsmeer
 • Matilda James, Europese School Bergen, Bergen
 • Imelda Schoutens, School voor Jong Talent, Hillegom

Mbo

 • Oscar Baltodano, Koning Willem I College, Sint-Michielsgestel
 • Mathijs Nijenhuis, Cibap vakschool voor vormgeving, Zwolle
 • Xaveer May, ROC van Amsterdam, Amsterdam
 • Sophie Boonstra, SintLucas, Tilburg
 • Renate van der Poel, Koning Willem I College, Berkel-Enschot

 

JURY

 

De jury bestond uit de volgende experts:

 • Mounir Raji (fotograaf)
 • Hans Rooseboom (conservator Fotografie Rijksmuseum)
 • Bernard van Liemt
 • Frederik Pesch (grafisch vormgever bij Irma Boom Office)
 • Eline Kanters (winnaar fotowedstrijd 2022)
 • Bregje Pontzen (huisfotograaf Scholieren.com)
 • Pablo Pichel (junior educator Rijksmuseum)

 

PERFECT DAY. MOUNIR RAJI FOTOGRAFEERT TOERISME

In opdracht van het Rijksmuseum heeft Mounir Raji voor Document Nederland 2023 toerisme gefotografeerd. De toerismesector draait weer op volle toeren. Reizigers gaan en masse op zoek naar unieke ervaringen. Raji ging voor Document Nederland op zoek naar de perfecte vakantie. Het resultaat zijn bijna utopische ansichtkaarten van het leven aan boord; van een cocktail tijdens zonsondergang tot hardlopen op het dek.

FotoLabKiekie mocht voor de tentoonstelling de Fine Art prints verzorgen. De tentoonstelling beslaat zo’n vijftig foto’s en is vanaf 29 september tot en met 14 januari te zien in de Fotogalerij van het Rijksmuseum.

Lees ook

03.04

De shortlist van de Palm* Photo Prize 2024

01.04

Ilias Bardaa en zijn visuele ode aan de Maghreb en Amazigh Gemeenschap

25.03

Over beeldvorming en identiteit, een interview met fotograaf en onderzoeker Cigdem Yuksel