Daniel Jack Lyons in Melkweg Expo

Zaterdag 10 juni vanaf 17:00 uur opent de solo-expositie Like a River van de Amerikaanse fotograaf Daniel Jack Lyons in Melkweg Expo, als onderdeel van de Holland Festival-editie van dit jaar. Like a River, de eerste solo-presentatie van dit project in Nederland, is t/m 6 augustus 2023 te zien in Melkweg Expo.

© Daniel Jack Lyons

Daniel Jack Lyons is vastbesloten om de sociale en politieke rechten van ondervertegenwoordigde gemeenschappen zichtbaar te maken. Met zijn project “Like a River” creëert hij een kwetsbaar en krachtig beeld van trans- en queergemeenschappen in het Amazonegebied. Hij onderzoekt thema’s zoals identiteit, transformatie en coming-of-age-verhalen van gemarginaliseerde gemeenschappen die in het hart van het Braziliaanse regenwoud leven.

Met zijn achtergrond in sociale en medische antropologie ging Lyons aan de slag in het Amazonegebied onder de vleugels van Casa do Rio. Deze maatschappelijke organisatie ondersteunt en viert het culturele leven van tieners en jongeren die diep in het Amazonegebied wonen. Lyons richtte zich voornamelijk op de trans- en queergemeenschappen in die regio. Hij onderzocht hoe diepgewortelde inheemse tradities en moderne identiteitspolitiek samenkomen in een soort veilige ruimte, beschermd door de weelderige vegetatie van het regenwoud.

De krachtige beelden van Lyons belichten individuele expressie en bevestigen de coming-of-agevan deze groep. Zijn foto’s stralen veerkracht uit te midden van milieuvervuiling, geweld en discriminatie.

Ondanks alle worstelingen die met queer zijn gepaard gaan, is er ook een magisch aspect, namelijk dat ik een familie en gemeenschap heb, waar ik ook ga. Dat bleek ook helemaal het geval te zijn bij dit project. Het was niet mijn bedoeling om alleen inheemse queer- en trans personen in het Amazonegebied te documenteren, maar naarmate het project vorm kreeg, waren het toch de trans, non-binaire en queer mensen waarmee ik de meest intieme band ontwikkelde. Er was ook een zeer intens verlangen onder de queer gemeenschap om gezien te worden.”

— Daniel Jack Lyons

Melkweg Expo Amsterdam

Lees ook

03.04

De shortlist van de Palm* Photo Prize 2024

01.04

Ilias Bardaa en zijn visuele ode aan de Maghreb en Amazigh Gemeenschap

25.03

Over beeldvorming en identiteit, een interview met fotograaf en onderzoeker Cigdem Yuksel